Gluteenivaba magus

GLUTEENIVABAD ''VANAKOOLI'' VAHVLID

16:24

Meie pere teenib truult pensionär Esta-2. Olen näinud neid ''uuema aja'' vahvlimasinaid aga olgem ausad, sealt saab leebelt öeldes pannkoogi, igatahes mitte vahvli.

Otsides internetist vahvli retsepti, leiab klassikalise nisujahu-piima-või-muna-suhkru kombinatsiooni. Mulle see ei sobinud. Eesotsas rohke kogus nisujahu, peale kallame ohtralt piima ja siis veel ohtramalt suhkrut ja võid. Sooviks midagi leebemat.

Retseptis kasutasin riisijahu ja Schär'i gluteenivaba jahu. Schär'i jahu on üks parimaid, mida asendada nisujahuga. Näiteks kasutades seda jahu pannkookide tegemisel, on tulemus täpselt sama, vahe seisneb ainult selles, et su keha pole pärast seda jubedat nisujahu täis.

Schär'i jahu leiab Rimidest, Selveritest ja headel päevadel ka Konsumitest. Hind jääb 2-3€ vahele (üldiselt 2€ sentidega) 500 grammine pakk, 1 kilogrammine pakk maksab alla 5€. Loomulikult on nisujahu odavam umbes 1€ 1 kilogrammine pakk aga tervisele paar eurot rohkem kulutada on mõistlikum.


All oleva retsepti keevitasin ise kokku, kuna internet seekord abiks ei suutnud olla. Sellest kogusest saad umbes 30 krõbedat ja maitsvat vahvlit.

Vajad:
♥ 9 muna
♥ 2.5dl (200g) suhkrut
♥ 1.5 dl (120g) tärklist
♥ 300 g võid
4 dl (325g) riisijahu
♥ 2 dl (175g) gluteenivaba jahu mix'i
2 tl vanillsuhkrut
♥ 4.5 dl vett

♥ Kohupiima-vahukoore kreemi
või
♥ Vanilje jäätist

Sulata potis või, pane jahtuma. Löö tühja kaussi 9 muna, lisa järjest juurde suhkur, tärklis, jahud, vanillsuhkur ja lõpuks või. Sega korralikult. Viimasena lisa vesi. Sega, lase 10-15 minutit seista (Segu ongi alguses väga vedel, ära ehmata, jahud mõjuvad paksendavalt) ja asu küpsetama.

Küpsetamisel pole vaja kasutada rasvainet.


G. 

Söögikohad

WRAP´N´ROLL

17:49


Wrap´n´Roll on alates 2015. aasta veebruarist tegutsev vrapikohvik Tallinnas. Nende põhimõte on pakkuda kliendile kiiret, tervislikku ja soodsat maitseelamust.

Külastasime Kaisaga mõlemad kohta esimest korda.

Lugedes facebook'ist arvustusi oli mulje positiivne- 4.8 tähte 5st. Silma jäi sage teeninduse kiitmine. Etteruttavalt ütlen, et teenindus oli tõesti naerusuine, vastutulelik ja abistav.


Kohvik on tagasihoidlikult armas ja pisike. Leidub vaid 3 lauda, kuid sealsed toidud on tegelikult kõik mugavalt kaasa haaratavad, seega paljud seda võta-kaasa teenust ka kasutavad. Facebook'i kodulehel on vihjeid, et suvel on võimalus ka väljas istuda.

Soolaseks toiduks pakutakse eri täidisega vrappe, snäppe (ehk soojad ja toitvad snäkk-vrapid) ja salateid. Menüü on mitmekesine, usun, et igaüks leiaks endale sobiva variandi. Mõeldud on isegi veganitele. Hinnaklass 3.50€-4.90€.
Kanafilee vrapp hummusega ja Falafeli vrapp hummusega- osutusid valituteks. Vrapid nägid välja justkui kaksikud, erinevus seisnes vaid maitses. Serveerimisel on mõeldud veidi rohkem ''kastist välja'', tavapärase taldriku asemel kasutatakse kumeraid puualuseid.

Kanafilee vrapp hummusega 3.90€/4.90€
kanafilee, hummus, salat, tomat, jogurtikaste

Esimene emotsioon oli ''Kus on hummus?''. Näha polnud midagi aga lõpupoole mõistsime, et hummus oli kanaga suhteliselt segamini ja üsnagi vedel. Hummuse-kana segu meenutas maitselt tuunikala. Turvaline ja tavaline valik- väga maitsev aga ei midagi põnevat.

Falafeli vrapp hummusega 3.50€/4.50€
falafelid, salat, tomat, punane sibul, hummus, jogurtikaste

Sõbrannal oli olemas eelnev kogemus falafelidega, minul mitte. Falafel on kikerhernest (ja vürtsidest) küpsetatud pall. Mulle isiklikult vrapp meeldis ja falafel oli vahel uue ning huvitava maitsega.
Kaisa jällegi polnud pallidega rahul, ütles, et on saanud kordades paremat falafeli ja sealne oli pigem falafeli lagunev mass.
Maitsega olime siiski rahul, kuna üldiselt ongi domineerivad maitsed vrapis tortilla leht, salat, tomat ja kaste.


Jookidest on valikus klassikalised karastusjoogid, Little Miracles ökojook, värskelt pressitud apelsinimahl, jäätisekokteil, smuuti, kakao, tee ja erinevad kohvijoogid. Kraadiga jookideks pakutakse veini, käsitööõlut- ja siidrit. Hinnaklass 1.60€-4€. Valisime smuuti ning jäätisekokteili.

Smuuti 2.70€
Banaan, mustikad, mustsõstrad, põldmarjad, mesi, vesi

Esimene lonks smuutit ''Kaisa maitse, see jook maitseb nagu mingi alkohoolne jook''. Maitsesime ja arutasime, siis lõi pirn põlema ''MUSTIKA SIIDER!''. Meile igatahes maitses, värske ja tervislik.

Jäätisekokteil 2.50€
Vanilje jäätis, ploomimahl

 Ma pole veel oma 21. eluaasta jooksul kohanud jäätisekokteili, mis poleks imeline. Ei läinud lati alt läbi ka seekord, 10/10 jäätisekokteil, jälle.


Magustoiduks pakutakse martsipanirulli, rummipalli, muffinit täidisega ja magusat vrappi. Hinnaklass 1.20€-2.50€. Magustoitu me ei võtnud, väga lihtsal põhjusel. Kohvikusse minnes ei olnud meil kõhud väga tühjad, tahtsime midagi kerget. Ausalt öeldes sai kõht vrapist ja smuutist ning jäätisekokteilist täis.
Pean aga tunnistama, et mu hinge jäi kriipima see magus vrapp- Å¡okolaadikreemi, kiivi ja banaaniga 2.50€.

Toidud saad kätte kiirelt. Koostisosi näed leti juures- värvilised, värsked ja tervislikud. Hinnad, nagu nägite, on kohvikus väga mõistlikud. Kiire, tervislik ja soodne- mulle meeldib, kui söögikohad täidavad, mida lubavad!

Tasub kõrvataha panna, et kohvikus ei ole WC-d.

Jäin vrapikohvikus pakutavaga rahule, miljöö oli tagasihoidlik, toit maitsev ja soodne ning teenindus igati meeldiv.

ASUKOHT

Tallinn, Rävala puiestee 6

AVATUD

Esmaspäev- Reede 10.00-20.00
Laupäev- Pühapäev 11.00-19.00

G.